Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кой спечели и кой загуби от най-голямата търговска сделка в света?

доц. д-р Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия, Светът е бизнес, 19.11.2020

21:20 | 19 ноември 2020
Обновен: 21:24 | 19 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Пактът RECP отне значително време да бъде реализиран, като стартирането на преговорите преди осем години съвпадна с идването на власт на Си Дзипин. Да, търговската сделка е огромна, обхваща 2,2 млрд. души и около една трета от световния БВП, но по-интересното е друго - за първи път на една сцена излизат рамо до рамо Китай, Япония и Южна Корея. С други думи RECP е само началото на подобряване на техните отношения след години разногласия. Това заяви доц. д-р Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Години наред бяхме свидетели на една доста сложна конфигурация между Пекин, Сеул и Токио, като през последните месеци отношенията между Китай и Япония се изостриха. Най-вече поради фактът, че Страната на изгряващото слънце е основният партньор на САЩ в региона"

"По всичко личи, че Пекин затвърди позициите си чрез RECP, но ролята на катализатор за постигането на това  споразумение изигра пандемията", коментира доц. Кандиларов.

"Това е напълно естествена реакция на страните в азиатско-тихоокеанския регион, тъй като най-големите икономики започват да се възстановяват, а по-малките и бедните страни желаят да намерят своето място и позиция на глобалната сцена"

Според госта най-големият бенефициент от RECP е по-скоро самият азиатско-тихоокеански регион, отколкото само Китай. "Американската политика, която придава по-голямо внимание на двустранните споразумения, за разлика от многостранните, тласна тези 15 държави да се обединят", добави още доц. Кандиларов

"Малко вероятно е САЩ да се върнат към многостранните договори в региона. Вашингтон винаги е предпочитал двустранни отношения, за да могат да налагат влияние и контрол ...  интересното обаче е, че Индия отказа участие в пакта. Формалната причина, която Ню Делхи посочи, е, че не желае вътрешният й пазар да бъде залят от евтини китайски стоки. Но по мое мнение причината е друга - най-големият съюзник на САЩ във военен план в региона не е Япония, a e именно Индия"

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.