Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Доц. Кандиларов: Шиндзо Абе оставя след себе си тежка икономическа и социална криза

Доц. д-р Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия, Светът е бизнес, 02.09.2020

21:00 | 2 септември 2020
Обновен: 21:03 | 2 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Наследството на Шиндзо Абе не е никак цветущо –  това, което най-дълго изпълняващия длъжността японски премиер оставя след себе си е тежка икономическа и социална криза. Наследникът му ще бъде изправен пред огромни проблеми като застаряващо население, 30-процентово свиване на икономиката, търговска война с Южна Корея, и надпревара с Китай за осигуряване на търговски позиции в Европа. Но Япония от историческа гледна точка винаги е намирала изход от тежките ситуации. Това заяви доц. д-р  Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия и преподавател в Софийския университет, в предаването „Светът е бизнес“,  с водещ Ивайло Лаков.

Доц. Кандиларов поясни какво всъщност стои зад понятието „абеномика“ и защо тя не беше достатъчна да разреши проблемите на страната.

„ ‚Абеномиката‘  е съставена от три основни стълба. Парично предлагане и правителствени разходи, финансови стимули за дребното и средно японско производство, и структурна реформа. Този подход обаче не беше увенчан с успех, тъй като основният проблем на страната е чисто демографски – застаряващо население и дефицит на работоспособно, което от своя страна води до натиск върху здравната и социалната система, и допринася за спада на производството и потреблението. Политиката на Абе, макар и амбициозна, се оказа недостатъчна, за да адресира ефикасно проблемите на страната. Икономиката на Япония се намира в по-тежко състояние, отколкото след Втората световна война“.   

Въпреки това не случайно, че Япония е трета икономика в света -  „тя винаги е успявала да се справи, залагайки на мерки, свързани с повишаване на реалното производство; търсене на нови пазари; и политика за стимулиране на технологичното и иновационно развитие на страната“, коментира гостът.

Освен вътрешни проблеми Япония е изправена и пред външни – надпреварата с Китай за осигуряване на позиции в Европа и търговската война с Южна Корея. По отношения на съперничеството с Пекин доц. Кандиларов заяви, че сключеното споразумение за свободна търговия с Европа „предоставя изключителна преднина на Токио, тъй като ефектът му ще е мащабен и от страна на инвестиции,  и от страна търговия.“

А относно търговското съревнование с Южна Корея, гостът поясни, че „Япония  се опитва да си върне изгубените позиции в секторите на електроника, машино- и автомобилостроене като същевременно преследва амбациите си да надхвърли сегашното ниво на технологиите“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.