Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Журналист: Българската икономика успява да извлече ползи от коронакризата

Димитър Събев, икономически журналист, Светът е бизнес, 14.08.2020

21:02 | 14 август 2020
Обновен: 18:29 | 20 август 2020
Автор: Николета Рилска

Данните за брутния вътрешен продукт на България през второто тримесечие, който отчита 8,2-процентен спад на годишна база и 9,8-процентен спад на тримесечна, поставят страната ни близо до Чехия, Литва и Латвия на европейско ниво, което не изглежда никак лошо. Това каза Димитър Събев, икономически журналист, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

По думите на Събев относително доброто представяне на българската икономика се дължи на повишаването на износа спрямо вноса.

“За първи път от доста години нетният търговски баланс не отнема от БВП, а добавя. Експресните данни показват, че 600 милиона лева е тръговският излишък за второто тримесечие, това не се е случвало у нас от много време”, посочи гостът. 

Според него това до голяма степен се дължи на поевтиняването на енергоресурсите, нa петрола.

“Огромния внос, като стойност, който България имаше от Русия в сферата и влошаваше търговското салдо, се обърна и това помага на брутния вътрешен продукт и на икономиката”, коментира Събев. 

Той изтъкна, че това е показателно за зависимостта на България от вноса на горива и нейната ниска енергийна ефективност.

“Оказва се, че тази зависимост е като един “камък на шията”. Колкото по-бързо прегърнем бъдещето и се ориентираме към новите форми на енергия, толкова по-добре ще изглежда икономиката ни”, коментира журналистът. 

По негови думи другата причина за по-слабия спад на БВП у нас в сравнение със страни като Италия и Испания, е фактът, че при обемите на износа на някои продукти не се отчитат понижения - например при храните. 

“Всичко това показва, че българската икономика успява да намира ползи от цялата тази ситуация”. 

Събев коментира и мерките на правителството срещу коронакризата, както и каква част от предоставяните средства стигат до реалния бизнес. 

Повече по темата вижте във видео материала

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук