Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България ще получи впечатляваща сума от Европа, но ще има контрол и реформи

Проф. Анна Кръстева, политолог, Светът е бизнес, 29.05.2020

21:03 | 29 май 2020

С финансовата помощ от 750 млрд. евро, които Европейската комисия (ЕК) предлага за обсъждане, Европа дава ярка заявка за управление на бъдещето. Това мнение изрази проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Ако се представи един план и всички гласуват, може да се "надигне вой" за диктатура на Брюксел. Когато има страни, които са против - като "фискално пестеливата четворка", това внася баланс във взимането на решение", смята проф. Кръстева.

Анна Кръстева уточни, че новините за България по отношение на финансовата подкрепа от 750 млрд. евро са в няколко посоки.

"Общата сума от 15 млрд. евро за нас е впечатляваща. От тях България ще върне 3,3 млрд. евро, което означава, че ще получи чисти почти 12 млрд. евро. На второ място – ще има контрол и реформи. Това няма да са пари за харчене, а за "динамизиране" на икономиката", допълни тя.

Проф. Кръстева обясни, че "политиката на страха" от страна на много правителства е предизвикала висока степен на недоволство в хората. Освен това тя смята, че страхът може да промени поведението ни по начин, по който нищо друго не може.

"Страхът иска да намеря ясни отговори, затова разцъфтяваха и конспирациите", подчертава тя.

"Няма ли граждански контрол, се стига до безобразия".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.