Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Проучване: 53% от българите смятат, че коронавирусът е биологично оръжие

Евелина Славкова, Изследователски център Тренд, Светът е бизнес, 22.04.2020

21:00 | 22 април 2020
Автор: Даяна Попова

Много българи вярват в конспирации, а това е опасно. Проведохме проучване, което беше разделено на две части. 53% от анкетираните посочват, че коронавирусът е биологично оръжие, 46% смятат, че той е изкуствено създадена болест за облагодетелстване на фармацевтичните компании.  Конспирациите са лесно обяснение на сложни процеси. Това мнение изрази Евелина Славкова, Изследователски център Тренд, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Евелина Славкова твърди, че най-големите страхове на българите са свързани с икономиката. "33% посочват, че се опасяват, че ще изгубят своето работно място. 4% посочват, че вече са го загубили. 43% уточняват, че могат да издържат един месец със спестяванията, които имат", поясни тя.

Сред част от психологическите поражения от социалната изолация гостът разкри, че в Китай разводите са се увеличили 4 пъти след овладяване на пандемията. "Видно е и че в България се е повишило физическото насилие. Липсата на социални отдушници оказва сериозно влияние върху такива процеси", категорична е Славкова.

Според нея ще променим отношението си към медиците. Освен това тя е на мнение, че вече няма сме такива консуматори, а ще бъдем малко по-смирени.

"Ако извънредното положение у нас се удължи и след 13-и май, това неимоверно може да повиши градуса на напрежение и да доведе до протести и битова престъпност".

По думите на Евелина Славкова задълбочаването на конспирацията ще има политически последици – дали са се справили или не правителствата, както и конспирацията, че има политически заговор.

Целия разговор чуйте във видео материала.

Всички гости в предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.