Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Не могат да ви излъжат, ако проследите интересите в играта

Росен Йорданов, социален психолог, Светът е бизнес, 04.02.2020

21:00 | 4 февруари 2020
Росен Йорданов, социален психолог. Bloomberg TV Bulgaria
Росен Йорданов, социален психолог. Bloomberg TV Bulgaria

Първото, което трябва да направят потребителите, ако не искат да бъдат излъгани, е да проверяват източника на информация. Втората стъпка е да проследят самия интерес на манипулаторите. Това обаче е сложен процес. Мистификациите и камуфлажите са възможни. Тази позиция зае социалният психолог Росен Йорданов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Той даде пример с технологиите, които повлияха върху американските избори.

"В момента сме в етап, в който интензивността на промените в много сфери на живота е толкова голяма, че за човешкият ум е трудно да я интерпретира".

"Достъпността до информация поражда събития, а те понякога са хаотични", каза гостът по повод зараждащата се ентропия в обществените процеси.

Росен Йорданов посочи, че има група от хора, които са натрупали солидна доза афект, и всяка информация, която наподобява форма на възмездие спрямо хората, формирали богатства, те може би адмирират.

"Предлагат се различни модели на лидерство, всеки един от които изглежда объркан и несигурен. Действията на световните лидери пораждат полярни мнения".

"Управлението на американския президент Доналд Тръмп е от "осанна до разпни го", в обществото има разделение от началото на мандата му като президент. Америка е основен "износител" на глобализация и технология. Но тя има вътрешен сблъсък между разбирането за национална либералност и това за глобализация", отбеляза социалният психолог.

"Глобализацията се превърна в клише. Понятията като нация са фикция, те навлизат несъзнателно в нашата идентичност".