Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Агресивната американската политика търси разединението на Европа

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, и на икономиката, Светът е бизнес, 18.02.2019

21:00 | 18 февруари 2019
Милен Керемедчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милен Керемедчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента САЩ имат изключително силна и агресивна политика в Европа, президентът Тръмп все по-умело борави с отношенията между европейските държави, като вижда създаващият се вакуум между Запад и Изток. "При огромните проблеми на президента Макрон във Франция, падащия му рейтинг и липса на възможност да се съсредоточи върху проблеми от европейски мащаб, затихващите функции на канцлера Меркел, изострящата се конфронтация от източноевропейските държави и все повече привличащи се към тях държави от Централна Европа срещу статуквото, САЩ виждат интересна ниша и възможност за противодействие, всяване на раздор между членовете на ЕС. Възможност за налагане на тяхната доктрина и политика в световен мащаб". Това каза в коментара си Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"На конференцията в Полша доктрината на САЩ се изрази в категоричното недопускане на изграждането на "Северен поток - 2", посредством Помпео, на конференцията в Мюнхен Пенс беше по-умерен, но твърдо изрази позицията на САЩ относно сигурността и необходимостта европейските държави да допринасят повече за своята сигурност сами. Новините излязоха от полската столица, тук секретарят Помпео беше по-рязък, започна атака от Източна Европа към западноевропейските членове и на НАТО и на ЕС, в Източна Европа той вижда добър плацдарм за американските интереси, които стават по-агресивни", каза още Керемедчиев.

Гостът подчерта, че политиката на САЩ е насочена в тази посока, защото източноевропейските държави са много по-склонни да увеличават военните си бюджети, като се чувстват по-застрашени и граничат с Русия, те го правят, за разлика от западноевропейските държави. "Друга важна точка - западноевропейските държави имат своя техника, имат своя отбранителна промишленост, която подпомагат, те се опитват и да разработват нова техника, докато източноевропейските държави изцяло разчитат на американска техника и военно присъствие за своята защита", уточни Керемедчиев.

Още от другите политически събития и отражението им в световен мащаб гледайте във видео материала.