Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

IT бизнесът целенасочено инвестира в образованието, нужни са спешни промени в сферата

Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на ТехноЛогика, заместник-председател на УС на БАИТ, в „Светът е бизнес”, 20.02.2023

21:03 | 20 март 2023
Обновен: 15:15 | 23 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

В Националния план за възстановяване и устойчивост има 500 милиона за създаване на STEM центрове, но чиновничеството тръгва първо да инвестира в строежи и ремонти. След това ще се закупи техника, която за две години ще загуби поне 25% от стойността си и чак тогава ще стане обучението и решаването на съдържанието. Но как така като не знаеш дали това е лаборатория по химия, ще я оборудваш както трябва. Досега оправданието ни беше, че сме бедна държава и нямаме възможности. Но явно не пари, а други възможности нямаме, коментира Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на ТехноЛогика и заместник-председател на УС на БАИТ, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

БАИТ призова управляващите в отворено писмо за промени в образованието, така че то да има по-голяма практическа насоченост. Ние работим върху създаването на школи и това е призивът ни към образованието.

„Ние каним учители, които ще преподават по дисциплините „Програмиране и изкуствен интелект” и „Програмиране и роботи” на безплатни обучения. Нашата роля на бизнеса е да разпознаваме проблемите, да не седим със скръстени ръце и да се оплакваме, а да предложим иновативно решение, да инвестираме в неговата реализация, да го управляваме, да му гарантираме устойчиво развитие и тогава идва отговорността на тези, за които гласуваме да управляват”, посочи събеседникът.

Коментирайки развитието на банковия, а и на технологичния сектор след фалита на американската банка SVB, Траянов каза, че хората са се наплашили, защото малко започва да прилича на ситуацията от 2008-ма година, а в банковото дело основната монета не е парата, а доверието.

„Тези страхове несъмнено ще се отразят и на инвестициите в нови технологии. Единият сценарий е да се тръгне по спиралата надолу с негативизъм, страхове и фалити един след друг като домино ефект. Другият сценарий е да се налеят страшно много пари, за да се успокоят вложителите с надеждата, че всичко ще кротне, защото парите няма да им изгорят”.

По отношение на развитието на изкуствения интелект в България събеседникът разказа, че софтуерната компания „ТехноЛогика” прави анализ на сателитни снимки с помощта на AI на индекси за това как върви вегетативният период на дадена засята култура или дали се напоява правилно. Може да оценяваме дали определени площи са заплашени от пожар или са замърсени и кога е станало това назад във времето, допълни Траянов.

Как изкуственият интелект ще трансформира света може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.