Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Подкрепата на кюрдите е решаваща за изхода на изборите в Турция

Мариян Карагьозов, Институт по балканистика при БАН, в „Светът е бизнес”, 09.03.2023

21:01 | 9 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Открит стои въпросът дали прокюрдската Демократична партия на народите ще подкрепи кандидата за поста държавен глава на опозиционния алианс в Турция Кемал Кълъчдароглу.  Има сигнали в тази посока, но има и няколко проблема, като един от тях е, че в коалицията от шест опозиционни партии присъства националистическа партия. Подкрепата за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган е от консервативните, дясноцентристки избиратели и единствено обединена опозиция има някакъв шанс да го победи. Това каза Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу е човек, който през живота си не е бил обвиняван в корупция и който започна политическата си кариера едва след като се пенсионира. Той вече загуби няколко избори от Ердоган, но в политиката най-важните избори са последните и те предстоят на 14 май. Последните избори в Турция, които бяха местни, се проведоха през 2019 година и в големите градове бяха спечелени от опозицията, разказа събеседникът.

„Обединената опозиция спечели Анкара и Истанбул, а Кемал Кълъчдароглу бе този, които инициира диалога на пет опозиционни партии и неговата Народнорепубликанска партия”.

Коментирайки защо кметът на Истанбул не е кандидатът на опозицията за поста държавен глава, събеседникът каза, че макар кметът на Истанбул да има възможността да разпространи влиянието си много надълбоко в Турция, което почти никой друг турски политик не може, над него виси заплаха, че може да получи забрана да участва в политиката вследствие на заведено дело и получена присъда срещу него на първа инстанция.

Що се отнася до реакцията на властите след разрушителните земетресения в Турция и дали рейтингът на Ердоган е паднал поради тази причина, Карагьозов каза, че президентът е запазил рейтинга си.

„Кълъчдароглу обаче загуби от популярността си заради острата си реакция срещу властите след земетресението”.

По отношение на последиците от земетресенията за икономиката на Турция, Карагьозов каза, че по данни на бизнес асоциацията, обединяваща големите индустриалци и промишлени предприятия в Турция, щетите от земетресенията възлизат на 84 млрд. долара.

„Засегнатият от трусовете район произвежда около 10% от брутния вътрешен продукт на страната и няма толкова голямо засягане на промишлената инфраструктура в сравнение с другото голямо земетресението в Турция от 1999 година в Измит”, отбеляза събеседникът.

Morgan Stanley оцени щетите на 39 млрд. долара, акцентирайки върху това, което е загубено като инфраструктура и жилищни сгради, но без да включва загубите от човешкия фактор, каза Карагьозов.

Според него Турция не е успяла да постигне траен успех в посредничеството между Русия и Украйна, защото динамиката на руско-украинския конфликт се решава повече на фронта, отколкото в залата за преговорите.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.