Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Силите за бързо реагиране на НАТО в Европа ще продължат да се увеличават

д-р Искрен Иванов, политолог, експерт по международна сигурност, в „Светът е бизнес”, 29.06.2022

21:05 | 29 юни 2022
Обновен: 11:04 | 30 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Изгонването на 70 руски дипломати от България е инициатива на министър-председателя, действията не са съгласувани с коалиционния съвет и разнопосочните реакции, които последваха, свидетелстват за раздор в управляващата коалиция. Тези действия на премиера ще доведат до още по-голямо раздалечаване на позициите между партиите и могат да изиграят лоша шега на „Продължаваме промяната” на следващите избори. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Очаквам ефектът от изгонването на руските дипломати да е изцяло вътрешнополитически за България”, каза събеседникът, като прогнозира, че може да има европейски държави, които изцяло да скъсат дипломатическите си отношения с Руската федерация.

„Натискът върху Русия оттук нататък само ще се засилва, но без да се стига до война между Русия и НАТО”.

По думите на събеседника до месец септември притокът на оръжия от Запада към Украйна значително ще намалее и единствената държава, която ще продължи да изпраща значителни количества, ще бъдат Съединените щати. Европа много повече ще залага на икономически санкции.

„Европа започва да се огъва и да иска диалог с Путин. Европейците се притесняват, че конфликтът в Украйна ще излезе извън границите ѝ. Колкото повече руските атаки продължават да се разширяват по посока Западна Украйна, толкова по-диалогична ще става Европа. И обратното – колкото повече продължи руското настъпление, толкова по-малко диалогични ще стават САЩ и Англия”.

Американски анализатори залагат на това Русия да се умори да воюва и в един момент да се изтегли, но според събеседника това няма стане.

„Каквито и санкции да се налагат на Русия, в каквото и състояние да се намира Русия, докато Владимир Путин е президент – а дори и при неговия наследник, тази война ще продължи”.

Що се отнася до бъдещото развитие на НАТО Иванов посочи, че възможните сценарии са два – Алиансът да се трансформира в глобален военен съюз и да приема съюзници извън Европа или НАТО да остане във вида, в който е в момента. Според госта обаче НАТО няма да оцелее във вида, в който е в момента и има нужда от спешна реформа. Силите за бързо реагиране на НАТО в Европа ще продължи да се увеличават и дори може да станем свидетели на разполагане на оръжия с по-далечен обхват на действие, защото американците разбират, че ако изгубят Европа, стават уязвими, посочи Иванов.

Много изненадващо Турция вдигна ветото на Финландия и Швеция, което означава, че разширяването на НАТО вече е факт, изтъкна събеседникът.

Още за глобалната инициатива на Г-7 за противодействие на Китай може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.