Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Telelink City разработва услугата „транспорт при поискване” за София

Борислав Горов, изп. директор на Telelink City, в „Светът е бизнес”, 10.05.2022

21:05 | 10 май 2022
Обновен: 21:24 | 10 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Информираност при вземане на решения, подходящи технологии, които да дават достатъчно достъпна информацията, която да помага на всеки един от нас, както като граждани, така и като управляващи, за да се взимат добри и информирани решения на базата на данните, които се трупат. Това за мен е дефиницията за „умен град”, каза Борислав Горов, изпълнителен директор на Telelink City, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Компанията Telelink City бе създадена през 2019 година и е изцяло фокусирана върху решения за „умен град”, като едно от основните ни направления е управление на градския транспорт, посочи събеседникът.

„Имаме решения, които са свързани с интелигентни трафик системи и паркинг системи, включващи алтернативни системи за разплащане, мобилни приложения, както и решения за „умен туризъм”. Екипът ни се състои предимно от програмисти и управляваме повече от 35 града”, сподели Горов.

„Тези градове повярваха в нашите решения и позволиха да бъдем техни партньори”.

В София разработваме услугата „транспорт при поискване” – това е мобилно приложение с динамични спирки, чрез което може да си поискате отвеждащ транспорт, който да мине и да ви вземе от определена локация. Този транспорт отвежда до по-голямата инфраструктура, която е свързана с градски транспорт. Разработваме и алгоритми, които са свързани с мерене на въглеродни емисии и възможности за спестяването им.

Относно оптимизацията на градския транспорт имаме няколко решения, свързани с оптимизацията на маршрутите, по които се движи и тяхното натоварване от гледна точка на пътникопоток.

Запитан за това как би изглеждал един „умен град” след 20 години, събеседникът го определи като едно мобилно приложение, през което всички публични услуги ще бъдат достъпни, ще имаме възможност да правим всякакъв тип разплащания дигитално, ще имаме възможност да пътуваме навсякъде с едно мобилно приложение, което ще направи най-добрия маршрут за пътуване и ще може да използваме всички дигитални приложения, улесняващи ни като потребители.

Още за това как изглежда умният град може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.