Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Руската икономика дългосрочно ще търпи негативи, в краткосрочен план страда средната класа

Камен Колчев, гл. изп. директор "Елана финансов холдинг", в „Светът е бизнес”, 14.04.2022г

21:05 | 14 април 2022
Обновен: 11:46 | 15 април 2022
Автор: Зорница Крушарска

Пазарите бяха изненадани от неочакваното решение на Европейската централна банка да започне да вдига лихвите рязко. Преди това Кристин Лагард казваше, че поне тази година това няма да се случи. Това дръпна европейския пазар надолу. Войната на свой ред дръпна всички пазари надолу, освен тези на петрола и златото. Оттук нататък колкото и нови санкции да се наложат заради войната, това едва ли ще се отрази вече на пазарите. Това каза Камен Колчев, главен изпълнителен директор на „Елана финансов холдинг”, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Руската икономика е издръжлива, но със сигурност там ще пострада средната класа и малко по-заможните хора. Парите на най-богатите не са в Русия. Те отдавна са изнесени и скрити по офшорни компании.

Изтеглянето на западните компании от Русия в дългосрочен план ще се отрази много негативно на икономиката й, защото тя няма да има достъп до технологии, какъвто имаше през инвестициите в нея.

Русия е изолирана тотално и всички я сочат с пръст. Русия е демонизирана в момента на базата на това, което се случва в Украйна, което не е добре за глобалната икономика и тя също ще търпи щети от създалата се ситуация.

По отношение на инфлацията събеседникът посочи, че изтеглянето на ликвидност от пазара е основното лекарство за намаляване на инфлацията.

„Проблемът е, че от 2007-2008 година насам, откакто фалира Лемън Брадърс, се напечатаха и пуснаха в обращение огромно количество пари през т.нар помощи за банките и тези пари много време ще мине преди да бъдат изтеглени от оборота, за да може да се усети наистина затягане на паричния оборот и оттам намаляване на ръста на цените. Трябва да изчакаме година, година и половина ръст на лихвите с няколко поредни повишения и от Фед, и от ЕЦБ, за да видим реален ефект”, подчерта гостът и допълни, че очакванията му са през следващите десет години да имаме малко по-висока инфлация от нормалното, което ще абсорбира тази парична маса в оборота.

Докато цените на петрола и газа са високи, те ще са източник на инфлация. Въпросът е докога цените на петрола и природния газ ще бъдат високи. Очакванията са цените на газа да се нормализират дотолкова, доколкото отоплителният сезон приключва през месец април и търсенето ще стане по-ниско. Това ще позволи ребалансиране на пазарите. Кризата с цената на газа дойде много преди войната в Украйна. Тя започна през есента на миналата година като следствие от недобро планиране. Европа не очакваше толкова бързо възстановяване след ковид, съответно хранилищата бяха полупразни. Войната само допълнително изстреля цената нагоре.

Във връзка с цената на петрола Колчев каза, че тя зависи много от развитието на ситуацията в Украйна, защото петролните пазари бързо се влияят от това, което се случва там. От значение е и дали ще се постигне сделка по иранската програма за ядрено разоръжаване, вследствие на което ще падне петролното им ембарго и това автоматично ще увеличи добива. Руският петрол също няма да изчезне от пазара. Русия ще намери начин да изнася за други държави, които не са наложили ембарго.

По отношение на вътрешната икономика събеседникът посочи, че сегашното управление е дошло с много амбиции, но все още не виждаме ефективни резултати.

„Резултати, които обикновените хора да усетят, не виждаме и това е проблем. Показателен за това е рейтингът на това управление”.

Гостът бе категоричен, че сме далеч от балон що се отнася до цените на пазара на недвижими имоти.

Имотите се предлагат на реални цени, защото цената на материалите и на труда порасна”.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.