Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българският национален интерес е да сме на страната на правилата и законовия ред

Надежда Нейнски, дипломат, бивш министър на външните работи, в "Светът е бизнес", 07.03.2022

22:15 | 7 март 2022
Обновен: 11:44 | 8 март 2022
Автор: Галина Маринова

България и българския национален интерес е да бъдем на страната на правилата и на законовия ред и само по този начин ще имаме защитен националния си интерес. Това каза Надежда Нейнски, дипломат, бивш министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "В момента е подложено на изпитание всичко онова, в което твърдим, че вярваме". 

"България направи съзнателен и доброволен избор в посока на НАТО, като част от присъединяването към демократичния свят и търсейки гаранции за своята сигурност в свят, където нито една държава не може сама да се защити". 

Тази руска теза, коята казва, че всеки сам трябва да мисли за своята национална сигурност, много добре обслужва Путин, който е наясно, че както по отношение на сигурността, така и по отношение на енергийната сигурност, няма държава, която да може да се справи с големите предизвикателства, при положение, че има други държави, които не държат изобщо на морала и правовия ред, каквато в случая се оказва Русия, заяви Нейнски. 

Страховете, които витаят в много хора и старите рефлекси на подчинение и снишаване нищо добро не са донесли на България, добави събеседничката. "Българският народ трябва да си даде сметка, че животът и достойнството са най-важните неща и те дават пример и на собствените си деца за това как може да се живее достойно". 

"Примерите, които Украйна и нейните лидери дават ще останат в историята. Те са примери, включително и за европейците, които дълго време смятаха, че демокрацията е даденост и няма нужда за нея да се бориш всеки ден. В крайна сметка трябва да помислим и за това какъв морален урок ще оставим на децата си и на следващите поколения. Защото старата поговорка "Преклонена главица сабя не я сече" до този момент е показала, че ни носи единствено и само унижение и възможността да се разправят с нас в моменти, в които ние жадуваме за свободата". 

Трудно може да се направи прогноза за изхода от една такава война. Само допреди седмици никой не допускаше, че тя толкова бързо ще набере скорост, каза Нейнски. "Още повече, че след Втората световна война, тя е безпрецедентна по агресията си, по заявката, която прави. Путин заяви, че Русия е готова да влезе в Украйна, водена от мисълта, че Украйна няма право да съществува като държава". 

На Мюнхенската конференция през 2015 година Лавров говори за Укарайна като за държава, която няма право да съществува. Това е веднага след анексията на Крим, припомни събеседничката. "Тогава всички мислеха, че това е фантастика и че руският външен министър говори някакви безмислени неща, но в крайна сметка се оказа, че Русия има ясен план, не само за анексията на Крим, но и за нахлуване в Украйна, както се случи през последните повече от 10 дни". 

Когато американците предупреждаваха за предстоящо нахлуване в Украйна никой не вярваше. "Това бе едно пожелателно мислене, което за съжаление струваше доста човешки животи". 

"Това, което се промени в света след инвазията на Русия в Украйна, е международния правов ред. Съвсем до скоро ние не очаквахме, че в XXI век със сила могат да бъдат превземани отново територии и да бъде окупирана една независима и суверенна държава". "Старият свят си отива и пред очите ни се появява един нов свят, а от нас зависи дали това ще е свят на чудовища или на по-добри човешки взаимоотношения. На този етап прогнозите не са добри". 

Относно поставянето на ембарго върху руския газ и петрол събеседничката каза, че е много важно дали ще бъде единен, "не само Западът, защото в цялата тази драматична ситуация има нещо добро, колкото и парадоксално да изглежда тази дума в период на война". "Това е, че  Западът е по-обединен от всякога. През последните години свикнахме да сме свидетели на много противоречия между различни Западни държави, дори между съюзниците в НАТО, между ЕС и САЩ. В момента има безпрецедентно единство". 

"Извън единството на Запада се забелязва създаването на една международна световна коалиция между държави, които искат да се противопоставят на тази промяна на международния правов ред, от която промяна всяка държава в света може да се почувства застрашена в един момент - промяна и прекрояване на границите със сила. Неслучайно гласуването в ООН беше толкова категорично и ненапразно Русия бе подкрепена само от четири държави - Северна Корея, Сирия, Беларус и Еритрия". 

Това е безпрецедентно и ако светът е единен, той може да вземе и най-крайните и категорични мерки, подчерта Нейнски. "Никой не очакваше, че ще бъде взето решение за SWIFT, но това се случи". 

"Ако се предприемат действия за завземане на Киев, каквато информация идва, със сигурност ще бъдат предприети действия и за забраняване на руския газ и суров петрол. Подобна мярка е била приложена за Южна Африка. Тогава светът е отказал инвестиции и контакти, докато има апартейд".

Осъзнава се нуждата от това светът да измисли нови правила, за да не се стига повече до такива прецеденти, защото това е един гигантски прецедент след Втората световна война и всякакви други паралели, които се опитва Путин или други политики или анализатори да правят, с Косово например, нямат никаква здрава почва, подчерта Надежда Нейнски. "Това е война срещу съседна държава - безпрецедентна, арогантна". 

Авторитарните режими винаги имат алиби и разчитат на своята пропаганда, за да могат да промиват мозъците и да се всява страх, каза още събеседничката. "Авторитаризмът най-добре вирее там, където има страх. Дори и в момента те внушават на хората, че ще има сериозни последствия, ако заемат позиция. А всъщност най-важното в момента, не само в България, но и в света, е хората да заемат позиция, защото нито НАТО, нито ЕС, нито САЩ, нито който и да било, не може да възпре една такава война, ако световното обществено мнение не застане срещу нея, ако бизнесът не спре да инвестира в тази страна, ако политиците не прекъснат отношенията си с тези световни лидери, които са си позволили подобно нещо. Защото това може да бъде ефективно, само ако бъде колективно усилие". 

"Тук има един интересен факт, че международните политици предварително осветиха намеренията на Путин, с което отрязаха пътя за отстъпление на колебливите държави. Това беше и причината за огромната подкрепа за украинския народ. В този момент имаш две възможности - да застанеш на страната на кървавата война и на хората, които нападнаха Украйна и да заемеш страната на човещината, на правилата, на международния правов ред и демократичните държави". 

За да спре конфликтът, Русия трябва да изтегли войските си от Украйна, подчерта гостенката. "Тук много се спекулира и руснаците казват, че Украйна трябва да спре сраженията. Ако Украйна спре да се сражава, то тя ще престане да съществува като държава. Докато ако Русия спре да се сражава войната просто ще приключи".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.