Как българските народни ритми се побират в джоба

Ива Тодорова в Investbook, 28.03.2018

21:06 | 28 март 2018
Обновен: 09:06 | 29 март 2018
Автор: Кирил Петков
Ива Тодорова, съосновател на taratanci.com. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ива Тодорова, съосновател на taratanci.com. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През септември 2014 група момичета и момчета обсъждат как различни форми на културни преживявания да присъстват по-често в ежедневието ни. Ива, Цвети, Катя, Емануела и Светлозар представят пред форума на "Обединени идеи за България" проекта си за нещо като танцова пътечка „Таратанци“ и той печели поздравленията на журито.

До момента в рамките на инициативата "Таратанци" (организация за културен обмен и развитие на публики чрез алтернативни форми на традиционно изкуство) са изобразени 34 хора от всички фолклорни области, като за това много помага математиката и схематичното изобразяване. Основата е като шахматна дъска, а всяка стъпка си има свой номер и цвят, които указват къде точно да се стъпи, за да се следват стъпките. Това обясни Ива Тодорова, съосновател на taratanci.com, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. 

"Идеята зад инициативата "Таратанци" дойде през 2014 година от младежкия форум "Идеите - това сме ние", организиран от младежката организация "Обединени идеи за България". Тогава екип от напълно непознати хора работихме по проект, свързан с културата и популяризирането на народните танци. Така започнахме - с тебешир и малко идеи да правим танцови стъпки в парковете, които да изобразяват основните движения на българските хора". 

Схематичното изобразяване на българските народни танци е част от основната игра "Танцов пъзел", която младите хора създават. В нея има цветни стъпки - зелено и оранжево - за ляв и десен крак. С тях се представят схематично стъпките на хората, каза събеседничката. Така се ражда един уникален, атрактивен и лек начин за учене на български народни хора – чрез танцов пъзел.

Този начин на изучаване на българските народни танци "със сигурност е интересен. По никакъв начин не може да замени" заниманията в танцовите трупи, но е един "много увлекателен начин за младите хора, за децата да развият своя интерес", за да продължат да танцуват и след това.

Какво представлява пътуващата изложба "Последвай стъпките"? Какви са цветните кръгови фигури, подобни на мандали, които изчертават стъпките на българските хора?

Повече вижте във видеото.