С какви некоректни практики се сблъскват българските работници в Германия

Иван Иванов, Асоциация за въпросите на работниците мигранти в Германия, Investbook, 15.02.2018

20:28 | 15 февруари 2018
Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg
Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

В България съществува възприятието, че на германския пазар на труда няма нарушения и проблеми. Но в Германия има много работодатели, които не спазват регламентите и които нарушават правата на работниците си българи и въобще на служителите си от Централна и Източна Европа. Разбира се, не всички работодатели обаче са такива.

Това коментира в Investbook с водещ Александър Костадинов Иван Иванов от Асоциацията за въпросите на работниците мигранти в Германия.

Нарушенията биват разни – от дребни като неизплащане на часови надници, които се решават сравнително лесно, до по-сериозни като незаконно уволнение или неизплащане на солидни суми.

Причината за нарушенията се корени основно в ниската осведоменост на работниците от ЦИЕ, от която се възползват недобросъвестните работодатели, посочи събеседникът в предаването. 

В Германия, отбеляза Иванов, има голям глад както за квалифицирана, така и за неквалифицирана работна ръка. Болшинството българи обаче работят като неквалифицирани кадри, като нарушенията в техния случай са повече.

Какво прави организацията, чиито представител е събеседникът в предаването, за да се бори с гореописаните некоректни практики?