В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Борсите продължават да се подобряват

Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, "В развитие", 22.07.2021 г.

15:28 | 22 юли 2021
Обновен: 17:41 | 22 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Силните тримесечни отчети на Coca-Cola и телекомуникационния гигант „Верайзън“ създадават добро настроение на Нюйоркската фондова борса тази сряда. И двете акции са повишили рязко цените си във водещия индекс Dow Jones. С това възстановяването от предходния ден е удължен и бенчмаркът на сините чипове добави 286 пункта, или 0,8%, до 34 798 пункта. По този начин Dow вече наваксава силния спад от понеделник. За широкия бенчмарк S&P 500 повишението е с 0,8% до 4359 пункта, каза Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Технологичният Nasdaq добави 0,9 процента до 14 932 пункта. Тримесечните данни на доставчика на стрийминг Netflix потискаха настроението си. Компанията се осмели да се впусне в игралния бизнес, така акциите на Netflix са поевтинели с 3,28%. Netflix преживява рязко забавяне на броя на новите клиенти след бума от 2020 г., подхранван от факта, че хората си стояха у дома заради пандемията. Netflix отчете, че е загубила 430 хил. абонати в САЩ и Канада през второто тримесечие, а това е едва третият ѝ тримесечен спад за 10 години.

"За Coca-Cola обаче ситуацията е коренно различна – с ръст от 1,29%, а за „Верайзън“ с 0,65%. Анализатори от JPMorgan похвалиха силния растеж на производителя на напитки от собствени ресурси, т.е. без придобивания. Мобилният оператор Verizon пък бе адмириран заради високия брой абонати и финансови резултати, които надминаха с лекота пазарните очаквания."  

В същото време приходите на Johnson & Johnson за второто тримесечие са нараснали с 27%, а акциите на медицинската компания са добавили 0,4%. Производителят повиши прогнозата за приходите си за 2021 г. и обяви, че очаква да продаде ваксини срещу Covid-19 на стойност 2,5 млрд. долара през тази година. 

"Инвеститорите в Европа също бяха фокусирани върху тримесечните отчети. Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 се повиши с 1,78 процента до 4026,68 пункта и по този начин отново надхвърли 4000 пункта."

Борсите в отделните държави също продължават да се подобряват, с плюс от 1,85 процента до 6464,48 пункта за френския Cac 40, докато британският FTSE 100 напредна с 1,70% до 6998,28 пункта. Водещият германски индекс завършва деня с ръст от 1,36% до 15 422,50 пункта, след като в понеделник се срина до малко над 15 000 пункта

В корпоративен план най-големият европейски производител на софтуер SAP само леко са повишили прогнозата си за годината като цяло след неочаквано стабилно второ тримесечие.

"Това разочарова до такава степен, че книжата на SAP се озоваха на дъното в Dax с понижение от 2,5%."

Сред фаворитите са акциите на компаниите, свързани с туризъм и отдих, които бяха силно засегнати от разпродажбата в понеделник. 

Вниманието на европейските пазари е насочено към срещата на ЕЦБ, която ще обяви перспективите за паричната политика - т. нар. бъдещи насоки. Те трябва да се адаптират към наскоро дефинираната нова стратегия на ЕЦБ.

Най-очевидната промяна се отнася до предефинирането на целта за инфлация. Според новата си стратегия ЕЦБ вече не се стреми към инфлация от „под, но близо“, а към инфлация от два процента в средносрочен план.

"По-вълнуващо е дали перспективите ще показват, че в бъдеще ще се толерират нива на инфлация от над два процента." 

Друг спорен въпрос в Управителния съвет е темата как ще продължават покупките на облигации в бъдеще. 

Още на срещата през юни защитниците на по-строгата парична политика се застъпиха за намаляване на покупките по линия на PEPP, позовавайки се на подобрените перспективи за растежа и инфлацията. 

Очаква се членовете на съвета интензивно да обсъждат тази тема. Най-вероятно обаче те все още няма да вземат конкретно решение. 

 

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.