В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Тревоги покрай вариантите на Covid-19 понижиха акциите в Европа

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 19.07.2021 г

15:31 | 19 юли 2021
Обновен: 16:24 | 19 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските пазари записаха в понеделник най-слабия си ден от края на май, след като инвеститорите се притесниха заради разпространението на вариантите на ковид. Stoxx Europe 600 се понижи с цели 1.8% - четвърти пореден спад от рекордните нива от вторник, заяви Джо Ийстън от Bloomberg Лондон в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Енергийните акции поевтиняха след като ОПЕК+ постигна сделка и цената на петрола спадна, а стойността на туристическите и развлекателни компании се понижи, след като британското правителство затегна правилата за карантина за пристигащи от Франция.

Британските акции бяха сред най-зле засегнатите от повишаването на случаите на новозаразени в повечето страни по света и в деня, в който Лондон прекрати антипандемичните мерки в страната.

Инвеститорите в Европа внимателно следят началото на сезона на отчетите за признаци дали компаниите могат да поддържат силното възстановяване на печалбите и как се справят с ръста на инфлацията.

При отделните акции - Ocado поевтиня, след като онлайн супермаркетът обяви, че очаква известни смущения в дейността си след пожар, който възникна при сблъсък между роботи в един от складовете му.

Акциите на Sumo Group се повишиха с над 40%, след като компанияте за видеоигри получи оферта за поглъщане от китайския технологичен гигант Tencent. 

Ралито при американските държавни облигации продължава и прати доходността на 10-годишните облигации под 1.3%. 

Доларът поскъпна леко, а паундът поевтиня.

Суровият петрол се понижи след като ОПЕК+ постигна сделка за увеличаване на производството.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.