В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските пазари приключват седмицата по-унило след девет последователни рекорда

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 18.06.2021

15:20 | 18 юни 2021
Обновен: 15:44 | 18 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Европейските акции се понижиха днес, след агресивните коментари на Фед, които спряха най-дългия възходящ тренд на европейските акции от 1999г. Stoxx 600 е с 0,4% понижение към 11:10 сутринта в Лондон, воден от петрола, банковите и застрахователни компании, които се понижават най-много. Има ръст при имотните компании. Индексът на здравните акции стигна рекорден ръст в средата на търговията. Tова каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон е пазарния си коментар за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според него, това решение на Фед наистина натежава на настроението на инвеститорите.

Европейските пазари приключват седмицата по-унило, след девет позитивни последователни рекорда, след този дълъг период на ръст, какъвто не сме виждали от 1999г. Победният ход направи пауза в четвъртък, когато инвеститорите оценяваха предсрочния график за намаляване на стимулите от Фед.

Пазарните участници в петък се готвят за изтичането на опциите, фючърсите и индексите – едно събитие познато като „тройна магия“, което може да предизвика някаква волатилност на пазарите и това си заслужава да се следи", допълни той. 

По думите му, сред отделните компании Tesco се понижи, след като продажбите им се забавиха в последното тримесечие. На другите пазари ръстът на долара направи суровините търгувани в щатски долари по-скъпи и поведе спадовете в целия суровинен комплекс – дърво, петрол, фючърсите на соя, всички те се оказаха под натиск.

Междувременно паунда се понижи до най-ниско ниво спрямо долара от повече от месец, заради Фед и бе повлечен надолу от слабите продажби на дребно във Великобритания, които излязоха тази сутрин", каза още той. 

Джо Ийстън коментира още, доходността по основните американски държавни облигации, които  паднаха под 1,5%, след като трейдърите изтеглиха дългосрочните си инфлационни очаквания. А петролът пада за втори ден и падна от върха от 2018г.