В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България изостава значително при изграждането на интелигентен туризъм

Даниела Стоева - основател и управител на Тандем Травъл и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община, В развитие, 11.05.2021

15:54 | 11 май 2021
Обновен: 15:54 | 11 май 2021
Автор: Николета Рилска

България изостава от европейските страни по отношение на интелигентния туризъм, но се работи в тази насока. За пример може да се даде Варна, която всяка година участва в конкурса "Европейска столица на интелигентния туризъм". Градът се старае да работи по четирите стълба, по които се оценява дали дестинацията е интелигентна. Това заяви Даниела Стоева - основател и управител на Тандем Травъл и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“София също има потенциал и ако не тази година, то следващата ще има самочувствието да кандидатства в конкурса“, коментира Стоева.

По нейни думи концепцията за интелигентния туризъм е много интересна, като тя е продукт на съвремието и технологичното развитие.

“Интелигентният туризъм предвижда интегриране на информационните и комуникационни технологии в цялата верига на туристическия продукт и туризма като цяло. Отговорността към околната среда има много голямо влияние в тази концепция”.

Гостът обясни, че за да бъде една дестинация интелигентна, тя трябва да е изградена върху инфраструктура от най-съвременен технологичен вид. Стоева добави, че устойчивото развитие на дестинацията трябва да е предвидено; да са планирани мерки за повишаване на качеството на преживяване на посетителите и на качеството на живот на жителите ѝ.

Според Стоева конкурсът, стартиран от Европейската комисия, може да се използва като добър маркетингов инструмент от победителите в него, а съревнованието между дестинациите би било полезно за самите тях.

“Всеки един град може да направи необходимото, за да се превърне в дестинация за интелигентен туризъм”.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.