В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политолог: Шотландия трябва да запази присъствието си в ЕС, докато е част от съюза с Англия и Уелс

Мила Мошелова, политолог, „В развитие“, 10.05.2021

16:30 | 10 май 2021
Обновен: 16:32 | 10 май 2021
Автор: Александра Попова

Ако има начин Шотландия да запази присъствието в Европейския съюз, докато е част от съюза с Англия и Уелс, то това би бил най-позитивният сценарий. В бъдеще, обаче, разделението изглежда неизбежно. Това заяви Мила Мошелова, политолог, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Бъдещето на Шотландия ще остане неясно по отношение на Европейския съюз, докато не се разрешат вътрешните спорове и разминавания между Англия и Шотландия, свързани с валутата, гражданство и вътрешна граница между двете страни". 

От думите на госта стана ясно, че провеждането на втори референдум за независимост в Шотландия не се изглежда сигурно.

„Шотландската национална партия (SNP) имат 64 места с подкрепата на Зелените депутати, това е достатъчно за прокарване на законодателство и провеждането на такъв референдум, но е нужна и подкрепата на Борис Джонсън“.

"Ако погледнем разпределението на местата в парламента по време на последните избори за парламент на Шотландия, разликите не са големи", смята гостът.

"Шотландската национална партия се беше подготвила за пълно мнозинство, като те действително спечелиха още един глас. Докато Зелената партия спечели два. Лейбъристите и консерваторите запазиха позициите си. Наблюдава се промяна в избирателната активност, която беше 63%, което с 9-10% повече от последните избори".

„Другата промяна е, че голяма част от избирателите в Шотландия, които не подкрепят идеята за независимост, заложиха на стратегическия вот, като подкрепиха консерватори или лейбъристи“, допълни още Мила Мошелова.

Политологът заяви, че темата за независимост е била доминираща по време на предизборните кампании.

"На първо място преобладаваше темата за образованието в предизборната програма на SNP. Икономиката е на трето място, присъства и темата за пандемията и здравеопазването. Въпросът за независимост идва на 4-то място, но доминира целия дебат. Опорната точка на темата за независимост е призивът за обединение, че въпреки предизвикателства, свързани с пандемията, шотландците са заедно. Това помогна за успешната ваксинационна кампания“.

Друга тема от разговора беше свързана с победата на Сади Кан за втори пореден път на кметските избори в Лондон.

Мила Мошелова коментира, че Садик Хан, който е част от лейбъристка партия, се явява като политически опонент на правителството.

"От 2012 г. Лейбъристката партия е най-голямата в Лондон. Темите, които преобладаваха, бяха изхода от кризата за Лондон чрез инвестиции и политики за туризъм. Силен акцент беше поставен върху намиране на нови възможности на работа , тък като около 300 000 души са загубили работата си в Лондон".

"Сади Кан има голямо одобрение сред избирателите, като има силно присъствие в парламента", смята гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.