В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските борси поеха надолу

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, В развитие, 06.05.2021

15:25 | 6 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Европейските акции се търгуват с понижения днес. Това съобщи Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, пазарния си коментар за предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

"Европейските акции поевтиняват след противоречиви данни за корпоративните отчети, които продължават да излизат. Stoxx 600 първоначално отвори с повишение, но в момента губи 0,3%. Акциите на производителите на ваксини поевтиняват, след като ЕС казаха, че подкрепят плана за отказ от патентни права“.

BioNTech, CureVac, Pfizer, Novavax - всички те поевтиняват в търговията преди отваряне на борсите в САЩ.

"Отностно сезона на отчетите - акциите на Societe Generale поскъпнаха с 4,5% в Париж, след като френската банка отчете най-доброто си представяне от 2015 г. насам", каза тя.

Преди отварянето на Wall Street американските фючърси се колебаят, докато инвеститорите очакват последните данни за безработицата. "Възможно ли е натискът върху цените да излезе от контрол?", върху този въпрос има много дебати, след като данните посочиха, че американската икономика се възстановява, а цените на суровините растат.

"Желязната руда поскъпна, след като китайските инвеститори увеличиха търсенето".

Доларовият индекс на Bloomberg се понижи с 0,22%, британският паунд е с минимална промяна след решението на Английската централна банка. Управителят на централната банка Андрю Бейли ще даде пресконференция по-късно днес.

„Над 48 млн. души във Великобритания днес гласуват за местни, кметски и национални представители", допълни Анджела Фелисиано.

Целия коментар вижте във видео материала.