В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Газовият интерконектор с Гърция не се конкурира с руските доставки

Н. Пр. Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България, "В развитие", 06.05.2021

13:15 | 6 май 2021
Автор: Александра Попова

Газовият интерконектор с Гърция не би могъл да е конкурент на руските доставки. Не бива да бъркаме въпроса за маршрута на природния газ с конкуренцията. Тръби има много – трябва да имаме и количествата, за да ги пълним. Ще взимаме енергия от там, където има на разположение. Това заяви Н. Пр. Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България, в интервю в предаването "В развитие" пред редактора Петко Трухчев.

По думите му към края на годината газовият интерконектор с Гърция може да бъде готов. 

"Интерконекторна връзка между България и Гърция е един стратегически проект. Създаването на газовия интерконектор отговаря на стратегия на ЕС. Става дума за диверсификация на енергийните източници и маршрути на природния газ. Освен двустранната зависимост на този проект в рамките на ЕС се създава един триъгълник на зависимост между Гърция, България и САЩ".

"Трябва да приемем построяването на интерконектора, като разширение на плаващия терминал на газификация на втечнен природен газ в Александруполис LNG", добави още гръцкия посланик.

Друга тема от разговора беше свързана с това защо построяването на газопровода IGB се е забавило.

"По време на пандемията нещата се забавиха, тъй като персонала от Гърция не можеше да пътува свободно до България. Друга причина бяха лошите атмосферни условия в България. Няма други проблеми било то икономически или от друго естество, които да пречат за финализирането на проекта".

От думите на госта стана ясно, че газопроводът се финансира от Европа, тъй като е ключов проект за Европейския съюз.

„Колкото повече тръби има, толкова по-голяма ще бъде и конкуренцията, което ще доведе и до по-ниски цени“, смята Н. Пр. Димитриос Хронопулос.

Гръцкият посланик коментира и темата за спора между България и Северна Македония.

"Всички проблеми, които съществуват между съседни страни трябва да се решават с политически решения и в рамките на приемането на реалните политики".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.