В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дигиталните номади ще променят облика на световния туризъм

Талеб Рифай, бивш генерален секретар на Световната организация по туризъм и член на Finn Partners Travel Practice Advisory Board (Taleb Rifai), В развитие, 12.02.2021

14:43 | 12 февруари 2021
Обновен: 14:43 | 12 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Дигитални номади – хората, които могат да работят практически от всяка една точка на света, ще променят облика на световния туризъм. Това стана ясно от разговора с Талеб Рифай, бивш генерален секретар на Световната организация по туризъм и член на Finn Partners Travel Practice Advisory Board, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

„Например някой, който работи в Лондон, може да работи както от Великобритания, така и от България. Но това ще изисква промени във визовите и данъчните режими в определени държави. А и ще се появи тенденция за дългосрочен наем на апартаменти“, допълва Рифай.

"Възстановяването на туризма ще започне само тогава, когато държавите започнат да работят заедно".

„Сега всички страни работят самостоятелно. Но независимо колко добре се справят отделните правителства, възстановяването на сектора ще бъде по-слабо. Имаме нужда от международна система, защото туризмът и пътуванията засягат всички държави“, коментира Рифай.

„Европейският съюз трябваше да се намеси много по-рано и да въведе единни процедури. Разликите между мерките на отделните страни са големи и хората не знаят какво да очакват - една държава налага карантина, а друга -  не, както и една държава изиска отрицателен PCR тест, а друга няма подобно изискване.“

Въпреки предизвикателставата според него цялата туристическа индустрия ще излезе по-силна от пандемията, а по-бързо ще се възстановят по-малките дестинации, сред които е и България. По думите му страната ни е прекрасна дестинация, която предлага различни видове туризъм, сред които винен и културен.

„Културният туризъм е сериозен актив, той е много важен отрасъл. Аз съм оптимистично настроен за бъдещето на туризма в България, въпреки че страната би могла да се съсредоточи повече и върху развлекателния, природния и семейния туризъм“, каза още гостът.

Според Талеб Рифай една от най-големите промени, която ни очаква в световен мащаб е, че вече няма да има свръхтуризъм и неустойчиви туристически практики.

„Понятието свръхтуризъм може би ще изчезне, защото ще станат по-популярни пътуванията в малки групи и семейните почивки.“

„Вече фокусът ще бъде повече върху вътрешния туризъм и той ще става все по-важен. Това е добра възможност. В продължение на много години, хората го пренебрегваха. Редица държави се грижеха много повече за международните туристи и пренебрегваха своите собствени. Това сега ще се промени“, категоричен е той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.