В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Основният проблем пред банките е намаляване на клоновата мрежа

Георги Робев, регионален бизнес директор за Европа и Централна Азия в Software Group, В развитие, 03.12.2020

13:56 | 3 декември 2020
Обновен: 12:32 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Притесненията за сигурността на електронната идентификация забавят приспособяването към дистанционното банкиране. Това заяви Георги Робев, регионален бизнес директор за Европа и Централна Азия в Software Group, по време на Investor Finance Forum.

По думите на госта някои от клиентите на Software Group, които са имали необходимата подготвеност са успели да се справят бързо с несигурността в началото на пандемията, а други са изпитали известни шокове.

„Като цяло банковата и застрахователната система се справиха много адекватно“.

 Един от основните проблеми сега се очертава намаляване на клоновата мрежа на банките.

„Ние сме страната с най-много банкови клонове на глава от населението и това са големи разходи, които в момента банките са принудени да преразгледат“.  

„Процесът по дигитализация е бавен, но пандемията катализира много действия, които са ориентирани към дигитална комуникация“, заяви Робев.  

„Основният проблем пред бързото адаптиране към дистанционното банкиране е свързан със сигурността на електронната идентификация“.

„Въпреки това с началото на пандемията банките успяха бързо да се приспособят и да вземат много адекватни решения, свързани с изживяването на клиентите“, коментира Робев, като добави, че при застрахователите подобен вид дигитални решения вече са навлезли.

Гостът също така разграничи понятията „дистанционно“ и „посредническо“ банкиране.

„Агентското банкиране е екосистема от мрежа от партньори на банковата институция, която предоставя по сигурен начин част от портфолиото на банката“.

Според Робев така може да се достигне до по-голяма аудитория и комуникационният процес е много по-жив. Като пример за агентско банкиране гостът даде земеделското кредитиране.  

„Дистанционното банкиране е различна форма на комуникация. Тя се извърва директно от банката, не е опосредствана и става въпрос за постепенно прехвърляне в дигиталния свят на персоналното банкиране“.

Целия разговор може да видите във видео.

Как ще се възстанови икономиката след коронакризата; каква е връзката между пазарите и реалната икономика; кои са най-перспективните сектори според инвеститорите? Отговор на тези и още важни въпроси дава деветото издание на Investor Finance Forum, което се провежда днес, от 12 часа и се излъчва на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg. Тази година заради пандемията от COVID-19 деветото издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum ще се проведе в нов, хибриден формат от онлайн дискусии и телевизионно студио. 

Събитието се провежда с генералното партньорство на Първа инвестиционна банка и подкрепата на „Фондът на фондовете“,  Amundi Asset Management, Telelink Business Services, Schroders, Software Group, ЕвроФинанс, ActivTrades, Българска фондова борса, Централен Депозитар, TBI Bank. 

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.