В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви са успехите и предизвикателствата пред българската финтех индустрия?

Сергей Пантелеев, управител на българския клон на Varengold Bank, В развитие, 26.11.2020

14:30 | 26 ноември 2020
Обновен: 14:33 | 26 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

В последните няколко години финтех индустрията у нас се развива изключително позитивно и трендът до началото на 2020 г. беше възходящ. Но пандемията удари нашия сектор, както пострадаха и всички други аспекти на банковия сектор. Ако става въпрос обаче за P2P платформите, представянето им по време на първата вълна на коронавируса беше много задоволително. Това коментира Сергей Пантелеев, управител на българския клон на Varengold Bank, в предаването "В развитие", с водещ Вероника Денизова

"Добрите играчи и тези компании, които доказаха устойчивост на бизнес модела си, преминаха солидно през първата фаза на коронакризата"

Сергей Пантелеев изрази оптимизъм, че положителният тренд и доброто представяне ще се запазят и по време на сегашната втора вълна на Covid-19, тъй като финтех сегментът по самото си предназначение е изцяло дигитален.

"От чисто здравна гледна точка бизнес моделът и комуникацията с клиенти не пострадаха по време на първия локдаун. Това, което направи впечатление през пролетта, е, че компаниите, които успяха да обезпечат моделите си и се стабилизираха по-бързо от планираното, дадоха знак на банковата индустрия да помисли за по-обширна и по-скоростна колаборация"

По думите на Сергей Пантелеев българската финтех индустрия е най-напредналата спрямо съседните страни поради четири причини.

"Първо, от историческа гледна точка в България са положени доста добри технологични основи още от времето на СИВ, като тези технологии не са новост за финансовия сектор, тъй като са се прилагали през 60-те години на миналия век. На второ място, България успя да привлече инвеститорски и предприемачески интерес като технологичен хъб"

Като трета и четвърта причина гостът посочи благоприятното географско положение на страната ни, както и квалификацията и уменията на кадрите.

В заключение Сергей Пантелеев коментира, че за да може българската финтех индустрията да достигне западноевропейските си конкуренти, банковите регулатори у нас трябва да намалят своята взискателност относно платформите за алтернативно финансиране и вместо това да наблегнат върху механизмите за сътрудничество.

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.