В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Съотношението на пазара на хардуер към БВП нараства за пръв път от десетилетие

Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., В развитие, 23.10.2020

14:00 | 23 октомври 2020
Обновен: 14:29 | 23 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Показателят за съотношението на пазара на хардуер към БВП на България ще нарасне макар и слабо през тази година за първи път от десетилетие насам заради влиянието на пандемията. Това заяви Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на госта за последните седем години софтуерният бизнес в страната в удвоил приходите си, а в следващите 2-3 години може и да ги утрои.

„Този бизнес всяка година внася в бюджета на страната големи и прогресиращи като обем данъци“.

Средният бизнес в сферата на софтуера в България почти е утроил обема си за осем години, а малките компании също много агресивно да навлизат на пазара, заяви Стойчев.

От друга страна гостът обясни, че влиянието на коронакризата върху българския бизнес е много тежко, като за последното полугодие едва 14 сектора в страната отчитат повишение в печалбата си. Стойчев също така прогнозира, че възстановяването ще бъде трудно.

„В България все още нямаме основата, защото експортните и транспортните ни сектори още не са се стабилизирали, тези на храните и фармацевтични продукти са добре, но това е логично. Много трудно ще има възстановяване и трудно ще си възвърнем предпандемичните икономически равнища спрямо 2019 г.“

Относно пазара на хардуер Стойчев каза, че първоначално се е очаквало той да се свие, но с началото на пандемията и преминаването към работа от вкъщи и дистанционно обучение, търсенето на лаптопи и таблети е нараснало неочаквано, което цялостно е спомогнало пазарът да остане сравнително стабилен.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.