В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Съществуването на много български туроператори е под въпрос

Байко Байков, управител на Бохемия и член на Управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, В развитие, 23.09.2020

13:43 | 23 септември 2020
Обновен: 15:57 | 23 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Летният сезон беше катастрофален за българските туроператори, които работят предимно на пазарите извън страната. Това поставя под въпрос съществуването на много от тях, като то зависи от това дали пазарът на българи в чужбина ще се възстанови. Това каза Байко Байков, управител на Бохемия и член на Управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Байков посочи, че дейността на туроператорите у нас се е свила до 6,5% от обичайния обем през летния сезон, което е спад от 16 пъти спрямо миналогодишните резултати. 

По негови думи не може да се очаква късният сезон да компенсира спадовете, тъй като той в много малка степен реализира основната дейност на туроператорите. 

“Периодът, в който активно се търсят коледни дестинации, предстои. Зависи колко от тях ще отворят. Зависи и от това доколко нашата страна ще оценява риска от пътувания на българи в конкретни дестинации”, посочи гостът.

“Зимния туристически сезон няма как да компенсира дефицита, който се е появил през лятото. Много малко са туристическите дружества, които оперират и с двата продукта”. 

Байков отбеляза, че летният сезон все пак е бил успешен за по-малките и бутикови хотели у нас, който разчитат основно на български туристи. Той обаче добави, че за хотелите, които разчитат на чартъри и туристи от чужбина, сезонът е бил неуспешен, част от тях дори не са отваряли. 

Цялото интервю гледайте във видеото

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук