В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Експерт: Капитализацията на Apple може да достигне 2,5 трилиона долара през есента

Юлиян Арнаудов, основател на TechTrends, В развитие, 21.08.2020

14:17 | 21 август 2020
Обновен: 15:47 | 21 август 2020
Автор: Николета Рилска

Струпването на благоприятни фактори помогна на Apple да се превърне в първата компания с пазарна капитализация от два трилиона долара. Перспективите пред технологичния гигант са положителни в средносрочен план, очаква се през септември или октомври Apple да пусне новия iPhone, който да е съвместим с 5G. Ако няма втора вълна на коронавируса, оценката на компанията може да достигне 2,5 трилиона долара през есента или началото на зимата. Това каза Юлиян Арнаудов, основател на TechTrends, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Арнаудов коментира и очакванията за пазара на смартфони. 

"Пазарът на смартфони е доста непредсказуем, можи би ще има възстановяване през третото тримесечие, както и през следващата година заради навлизането на 5G устройствата. До голяма степен обаче всичко зависи от това дали ще има втора вълна на коронавирусната пандемия". 

Арнаудов посочи, че се очаква новите устройства да са по-големи, с по-големи екрани и батерии.

“Очакват се иновации и по отношение на сгъваемите устройства, които за момента са доста скъпи и все още не са изчистени като дизайн, технически особености и софтуер”, изтъкна гостът. 

По негови думи предстои на пазара да има развитие и по отношение на устройствата с двойни екрани, които представляват хибрид между смартфон и таблет. 

“При персоналните компютри и лаптопи водеща роля имат Hewlett-Packard и Lenovo”, отбеляза Арнаудов. Той посочи, че компаниите отчитат ръстове, тъй като са основни доставчици за корпоративни клиенти, чиито бази са имали необходимост от обновяване в условията на пандемия. 

“Ръстовете при производителите на персонални компютри и лаптопи ще са от краткосрочни до средносрочни - зависи дали ще има втора вълна на коронавируса - това е основен фактор, които ще движи всички пазари”. 

Според Арнаудов има заплаха от липса на достатъчно компоненти за тези компютри, тъй като производителите не очакваха увеличенията на търсенето, голяма част от тях нямат достатъчно складови наличности. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук