В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ГБИТК: Голяма част от бизнеса не очаква да се върне към нормалната си работа през 2021 г.

Кармен Щрук, заместник-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, В развитие, 13.07.2020

14:49 | 13 юли 2020
Обновен: 15:15 | 13 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Много компании, които са членове на Германо-българската индустриално-търговска камара, отчитат спад на техния оборот в резултат от влиянието на коронавируса. Също така голяма част от тях не очакват през 2021 г. да се върнат към нормалната си работа. Това показва излследването от юни сред членове на камарата, обясни Кармен Щрук, заместник-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Последната анкета от юни показва, че има влияние на Covid-19 върху икономиката в България и Европа. След карантината всички компании са изправени пред трудна ситуация, защото трябва да пренастроят своите проекти. Страните в ЕС са принудени да променят начина си на търговия. Това е сериозен удар върху икономиката. Има увеличаване на безработицата и намаляване на оборота на компаниите. Свободата на движение, услуги и хора е сред водещите за просперитета на ЕС, а сега се наложи това да бъде ограничено".

Кармен Щрук обясни, че водещият фактор за компаниите е получаването на повече подкрепа в условията на пандемията.

"Те искат да имат подкрепа от правителството и да получават информация как да се осъществяват различните процеси по алтернативно наемане на работа, така че да не се съкращават работни места. Нуждаят се от повече прозрачност за дългосрочното финансиране на компаниите".

По думите ѝ сред най-тежко засегнатите сектори е туристическият заради затварянето на границите. 

Щрук говори и за присъединяването на България в ERM II.

"България ще трябва да остане още две години в чакалнята на еврозоната преди да се адаптира към механизма преди приемането на еврото. Новината е важна за България, защото това означава единство и просперитет. Приемането на България в ERM II е важно за икономическите реформи в България и укрепването на икономиката в рамките на европейския пазар".

Според госта тази стъпка ще създаде много възможности за българската икономика.

"През следващите 2 години България ще трябва да осъществява надзор над небанковия сектор. Също ще трябва да има наблюдение над държавните предприятията", уточни гостът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "В развитие" вижте тук.