В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Директивата за платежни услуги PSD2 носи революция за финансовия сектор

Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг, В развитие, 06.07.2020

14:17 | 6 юли 2020
Обновен: 17:50 | 6 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

"Директивата за платежни услуги 2" (PSD2) ще освободи сектора на финансови услуги, ще проправи път за участие на трети лица и ще революционизира финансовите отношения в страната ни, но само ако играчите на пазара намерят пряк, директен контакт с крайните клиенти. Те трябва да повярват в тази услуга - че тя ще им даде преимущества и леснота на плащанията, коментира Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Чрез Директивата за платежни услуги банките се задължават да предоставят на трети страни (предимно технологични играчи) достъп до сметките на своите клиенти. Това може да се случва само при съгласие на самите клиенти. Промяната дава възможност на финтех компаниите да извършват трансакции от клиентските сметки, както и да достъпват огромни информационни масиви.

"Етапът по въвеждане на директивата регулативно е приключил. Всички банки трябва да бъдат готови да предоставят услугата".

Досков изтъкна, че предстои сериозен труд, за да се имплементира услугата на пазара.

"Тази услуга не създава реална конкуренция по отношение на това цената на крайното плащане да бъде намалена, но създава конкуренция относно бързината на услугата".

Цветомир Досков е убеден, че конкуренцията в сектора ще се усилва, а пазарът ще става вес по-динамичен.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.