В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Зад решението за Държавната петролна компания стоят популистки мотиви

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 11.06.2020

13:18 | 11 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Решението да бъде създадена Държавна петролна компания е чисто политическо. Зад него може да се крие популистки мотив, обещаващ по-евтино гориво за гражданите. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“Със създаването на Държавна петролна компания държавата трябва да бъде арбитър на пазара и в същия момент да бъде и играч на този пазар”, отбеляза Димитров.

“Ситуацията е абсурдна - това е все едно в едно спортно състезание един и същи участник да е и играч, и съдия”. 

Гостът отбеляза, че примери за държавни петролни компании има в световен мащаб, дори някои от най-големите дружества са такива. “Има обаче огромна разлика - става въпрос за компании, които се занимават с производството на петрол”, добави той. 

“Такова нещо - да има държавна компания, която да се занимава само с бензиностанции, няма в нашия регион, вероятно и в света... Българската петролна компания ще застане в самия край на веригата и ще липсват останалите части от нея”. 

Според Димитров държавата по принцип не е добър бизнес играч, както е показала практиката. “Бизнесът е работа на частните компании, а държавата трябва да определя правилата и да следи спазването им”, посочи той. 

Експертът добави, че сред основните притеснения е, че появата на една такава компания крие и корупционни рискове. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук