В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Руската централна банка ще понижи лихвите най-рано през юни

В развитие, 29.04.2016

18:17 | 29 април 2016
Автор: Кирил Петков
Олег Кузмин, вицепрезидент и главен икономист за Русия и ОНД в Renaissance Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Олег Кузмин, вицепрезидент и главен икономист за Русия и ОНД в Renaissance Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Централната банка подготвя пазара за събития, които ще започнат сравнително скоро. Това каза Олег Кузмин, вицепрезидент и главен икономист за Русия и ОНД в Renaissance Capital, в предаването „В развитие“ с Делян Петришки.

Кузмин коментира действията на Централната банка на Русия, която не промени своята парична политика, но отправи няколко важни послания.

„Руската централна банка ще понижи лихвите най-рано през юни и ако петролът остане над 40 долара това също ще благоприятства решението на банката.

Номиналните заплати в условията на руската икономика не са толкова силни, колкото ни се иска. Ако нещо от това не проработи през юни, то тогава вероятно вдигането на лихвите ще се отложи за известно време“.

Забелязваме, че определени индустрии подкрепят ръста на руската икономика и руската централна банка е забелязала, че имаме повишение на износа на стоки, които не са от гамата на ресурсите - храни и текстилни продукти, каза Кузмин. Но все още не можем да кажем, че тези индустрии са двигатели на руската икономика.

Очаква се да се видят по-позитивни резултати едва през 2017. Съотношението рубла долар е по-ниско, но е възможно подобрение и да се омекоти влиянието на намаляването на работните места.

Няма да има дефицит на ликвидност и няма да се налага централната банка да финансира банките. Ликвидността в банковия сектор е добра“.

Вижте целия коментар: