В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Еврото се обезценява спрямо долара на фона на разликите в мерките за икономиката

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 14.05.2020

13:19 | 14 май 2020
Обновен: 20:30 | 6 юни 2020
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еврото е най-зле представящата се валута сред тези на развитите икономики от март насам. Липсата на единство по отношение на стимулите за преодоляване на икономическите щети от коронакризата оказва натиск върху единната валута. Еврото е загубило около 3.5% от стойността си спрямо долара от началото на годината. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

"Липсата на единна позиция в Европа за икономическите стимули се различава сериозно от трилионите долари стимули, обявени от САЩ и Япония"

Иванова коментира динамиката на международните борси. Тя отбеляза, че индексите на Wall Street са завършили на червена територия сесията в сряда след изказването на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл.

По думите на Иванова на европейските борси също преобладават негативните настроения днес, такива са били и по време на сесията в Азия.

По отношение на петролните пазари редакторът отбеляза, че цената на черното злато получава известна подкрепа след неочаквания спад на американските запаси.

Иванова обаче отбеляза, че Организацията на страните износителки на петрол очаква спад на търсенето с над 9 милиона барела на ден за второто тримесечие, докато Международната агенция по енергетика смята, че има известно подобряване на пазара след рязкото спадане на производството.

“Очакванията остават като цяло негативни по отношение на търсенето за остатъка от годината”, каза още Иванова.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.