В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пътят на Европа към новото нормално: между "за" и "против" аргументите

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 11.05.2020

13:40 | 11 май 2020
Обновен: 17:04 | 6 юни 2020
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Редица страни от Европейския съюз преминаха към смекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обаче предизвика известно недоволство сред някои граждани. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Попов коментира ситуацията в Испания, където в части от страната ограниченията за излизане са облекчени от днес.

“Жителите на Майорка са недоволни, въпреки че хотелите, ресторантите и баровете могат да отворят”, отбеляза Попов. По думите на редактора причината за това е, че все още въздушният транспорт не е възстановен, както и рестрикциите за влизане в страната, което значи, че на практика туристи, които да напълнят хотелите, няма.

Сред другите държави, които редакторът коментира, са Германия и Австрия. Той посочи, че повечето германски провинции ще отворят терастите на ресторантите в следващите десет дни - при строги санитарни мерки, а хотелите - до края на месеца.

Редакторът посочи Австрия като интересен пример по отношение на установените правила за влизане в страната. Според новите изисквания влизащите в държавата ще трябва да предоставят отрицателен тест за коронавирус - не по-стар от четири дни, или ще трябва да бъдат поставени под карантина за две седмици, стана ясно още от разговора.

Редакторът коментира и ситуацията у нас, като припомни, че извънредното положение няма да се удължава след 13-ти май, но редица противоепидемични мерки ще останат в сила.

Попов посочи, че законопроект за промени в Закона за здравето, Закона за извънредното положение и някои други закони ще се гледа в спешен порядък в парламента с цел да бъде обнародван до 13 май.

“Междувременно срокът на действие на схемата 60/40, която държавата предприе за подпомагане на работодатели като средство за гарантиране на заетостта и доходите на наетите от тях работници заради кризата, се удължава до  30 юни”, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.