Започва облекчаване на мерките в по-голямата част от Европа

Надеждите са, че това няма да доведе до втора вълна на пандемията

09:16 | 11 май 2020
Обновен: 00:42 | 6 юни 2020
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

В цяла Европа страните започват да облекчават ограничителните мерки, надявайки се, че това няма да доведе до втора вълна на пандемията, пише BBC.

Във Франция началните училища ще започнат да работят с малък брой ученици днес, а магазините за дрехи, книжарниците, фризьорските салони и цветарите ще отворят отново. Ресторантите, кината и баровете ще останат затворени.

В Белгия повечето бизнес ще отворят в понеделник, макар и със спазване на мерките за социално дистанциране. Ресторантите, баровете и кафенетата остават затворени.

В Холандия от днес частично ще заработят началните училища. Ще отворят също библиотеки, физиотерапевти, фризьори, като ще се възстановят и шофьорските курсове.

В Швейцария началните и средните училища ще отворят отново, но броят на учениците в класовете ще бъде намален. Ресторантите, книжарниците и музеите също могат да отворят, но с определени ограничения.

В някои региони на Испания ще бъдат разрешени събирания до десет души, а откритите пространства в ресторантите могат да отворят отново с мерки за социално дистанциране.

Във Великобритания на места ще бъдат облекчени някои от мерките тази седмица, но в други части на Обединеното кралство ще спазват по-строги указания.

В Дания търговските центрове могат да се отворят отново в понеделник, докато в Полша хотелите ще заработят тази седмица, въпреки че чуждестранните туристи все още ще трябва да бъдат поставяни под карантина в продължение на две седмици.

Други европейски страни като Германия, Австрия и Италия вече започнаха да облекчават своите ограничения.