В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кристалина Георгиева: Научих се да се моля за най-доброто, но да се готвя за най-лошото

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 21.04.2020

14:01 | 21 април 2020
Обновен: 22:03 | 3 юни 2020

Научих се да се моля за най-доброто, но да се готвя за най-лошото. Това каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria по време на специален онлайн брифинг за избрани медии. 

"Увеличихме инструментариума на МВФ още когато мислехме, че кризата ще засегне само Китай", обясни Гергиева. По нейните думи 100 млрд. долара са отлетели от развиващите се пазари, като желанието й е да види обръщане на тази тенденция.

Целия отговор на въпроса на Bloomberg TV Bulgaria как Кристалина Георгиева възприема сегашната си роля в контекста на това, че в ЕК е отговаряла за управлението на кризи, а сега тя влиза и в ролята на световен финансов пожарникар по време на едно от най-големите изпитания от създаването на фонда след Втората световна война, както и дали има всички необходими инструменти за осигуряване стабилността на международната парична система, вижте след 14-тата минута на видеото. 

Междувременно в предаването "В развитие"  с водещ Вероника Денизова, д-р Магдалена Иванова, главен редактор в Bloombergtv.bg, обобщи картината на петролните пазари.

"За първи път в историята бе отчетен безпрецедентен спад в цените на петрола дълбоко на отрицателна територия. Доставките за месец май вчера заличиха абсолютно цялата си стойност", посочи Иванова

Тя обясни и причините за случващото се. 

"Основният проблем е, че в Центъра за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, който се намира в Къшинг, Оклахома, запасите са се повишили с близо 50% до почти 55 млн. барела от края на февруари".

По думите ѝ пандемията от коронавируса е довела до безпрецедентна загуба на търсенето.

"Международната агенция по енергетика предупреди в последния си доклад, че търсенето през април може да спадне с 29 млн. барела на ден спрямо година по-рано. Цените на петрола дълго време ще останат в много ниски диапазони". 

Тя подчерта, че само пандемията или само ценовата война между Русия и Саудитска Арабия са достатъчни да разклатят енергийните пазари.

"А ние сме свидетели на двете неща едновременно. Вирусът започна да изяжда търсенето от различните части на света. А Русия и Саудитска Арабия започнаха да изпомпват рекордни обеми петрол и се стигна до там, че той няма къде да бъде съхраняван". 

Тя каза още, че във фокуса на пазарите тази седмица е срещата на върха на ЕС, на която се очаква да съгласува спасителния пакет за икономиката. 

"Най-важното за трейдърите е дали европейските лидери ще се договорят да има съвместни коронаоблигации". 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Материали с всички гости на предаването "В развитие" може да откриете тук.