В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Данните за пазара труда в САЩ има риск да помрачат настроението на пазарите

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 07.04.2020

14:31 | 9 април 2020
Обновен: 21:07 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите са обнадеждени, че ограничителните мерки, въведени за ограничаване разпространението на коронавирус, скоро могат да започнат да се разхлабват.  Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Междувременно по нейните думи и петролът поскъпва, след като Русия даде сигнал, че е готова да направи съкращения в производството на петрол. 

"Има опасения, че данните за подадените заявления за безработица в САЩ могат да донесат известно  разочарование на капиталовите пазари".

"Икономистите очакват 5 млн. подадени заявления за миналата седмица. Ако това се окаже вярно, ще видим около 15 млн. подадени заявления за безработица в САЩ в рамките на 3 седмици", добави д-р Иванова.   

По отношение на петрола анализаторите се притесняват, че колкото и значително да бъде намалението на производството на петрол, то това едва ли ще е достатъчно предвид очакванията за сериозно свиване в търсенето. 

Д-р Иванова каза още, че дълго време пазарите ще продължат да консумират евтин петрол.  

"Наблюдава се и рекордно намаляване на валутните резерви в развиващите се страни - общо 110 млн. долара".

Тя обясни, че рискът от това е обезценяване на валутите на тези страни, което може да направи твърде скъпо изплащането на дълговете им, голяма част от които са деноминирани в долари.  

Целия разговор чуйте във видеото.