В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ползите от електронната идентификация за гражданите и бизнеса

Иван Хаджов - мениджър бизнес развитие "Дигитални решения" в Mastercard, Георги Димитров - юрист и председател на Фондация "Право и Интернет", В развитие, 05.03.2020

20:06 | 5 март 2020
Георги Димитров - юрист и председател на Фондация "Право и Интернет", и Иван Хаджов - мениджър бизнес развитие "Дигитални решения" в Mastercard. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Димитров - юрист и председател на Фондация "Право и Интернет", и Иван Хаджов - мениджър бизнес развитие "Дигитални решения" в Mastercard. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронната идентификация е нашата самоличност в дигиталния свят. Тя позволява събирането на всички документи за идентичност в една апликация и дава пълен контрол на клиента за това каква част от тази информация да използва и споделя. Това каза Иван Хаджов - мениджър бизнес развитие "Дигитални решения" в Mastercard, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите на Хаджов удобството е основната полза от електронната идентификация, а децентрализираното съхранение на информацията елиминира риска от изтичането на голямо количество данни.

Според Георги Димитров - юрист и председател на Фондация "Право и Интернет", електронната идентификация е от ключово значение за развитието на електронното управление и бизнеса.

„Идеята е всичко, което можем да направим на хартия днес, да може да се извърши изцяло електронно“, обясни той.

„Електронното обслужване е ключът към дигиталната трансформация“.

Гостите коментираха и приложението на електронната идентификация в контекста на проблемите в слабо развитите страни, където 1 млрд. потребители нямат документ за самоличност.

Те отбелязаха, че това е удачно решение за тях, тъй като в повечето случаи тези хора имат мобилни телефони, с които боравят добре.