В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България има устойчив икономически растеж

Д-р Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, В развитие, 12.02.2020

20:01 | 12 февруари 2020
Д-р Свилен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Свилен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическият растеж на България е устойчив, има нагласи за леко забавяне на темпа на растеж. Българската икономика се представя добре и ако очакваме забавяне, то няма да бъде голямо, сравнено с икономики от региона на Централна и Източна Европа, които биха усетили по-силно търговско напрежение в Блока. Това каза д-р Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

По думите му трябва да сме спокойни, че няма да има рязко забавяне на растежа. 

"Българската икономика получаваше стимул и от нетния износ и от потреблението", каза той. 

Експертът посочи, че на 13 февруари ще бъде публикувана зимната икономическа прогноза на ЕК. "Там можем да видим какви очаквания има комисията спрямо нас и ЕС като цяло", каза д-р Колев. 

"Инвестиционна позиция на България също се подобрява по последни данни", добави той. 

"Това е свързано с външната търговия на първо място - ако негативни външни шокове се отразяват чрез влошаване на състоянието на нашите външнотърговски партньори, може да очакваме разбалансиране на показателя, който Комисията мери". 

Експертът от асоциацията на банките посочи, че до момента очакванията на домакинствата и населението са положителни за текущото им състояние и инвестиции. 

Па темата за влизането на страната в чакалнята на еврозоната и самата еврозона той даде пример с пътя на Прибалтийските страни, където не е имало повишение на цените, нямало е и влошаване на показателите.