В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Икономист: Показваме една нереална картина за младите

Димитър Събев, икономист, В развитие, 27.01.2020

20:37 | 27 януари 2020
Димитър Събев. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria
Димитър Събев. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria

Има опасност българските университети да не произвеждат кадри с нужното качество. Има я и другата гледна точка - доскоро икономиката не беше в състояние да даде достойно възнаграждение на тези хора. И в един момент единственото решение за тях беше чужбина. Това каза Димитър Събев, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова

Проучване за младите хора показа, че те не искат да работят в производството, а предпочитат позиции като IT специалисти, лекари, спортисти. Данните са от PISA.

Младежите посочват като първо желание IT индустрията, а на второ място за искана професия - спортист. 

"Масовите медии водят до изкривяване на ценностите - показваме на младите хора една нереална картина на живота. Не сме им показали как се мели зърното", каза Събев. 

Според него, когато става дума за избор на професия, трябва да мислим за хоризонт 2040 г. 

Дуалната форма на обучение би могла да реши този проблем. "Част от децата да бъдат насочени към производството", посочи той и даде пример с това, че не трябва да се произвежда поредния икономист, за когото няма да има работа.

"Още от средното образование трябва да се насочат децата към добре заплатените работни места в промишлеността", смята Събев. 

Той посочи, че е необходим маркетинг на държавно равнище на новите професии, на тенденциите. 

"Повечето  работодатели от години сигнализират, че недостигът на работна ръка е най-голямата пречка пред това да се развиват. Това е свързано с неумението на политиците да са на гребена на вълната, ние следваме. През 80-те години на миналия век имаше производство и в университетите се обучаваха много инженери".

"През 90-те години бе първичното натрупване на капитала и нашите университети започнаха да произвеждат много мениджъри и счетоводители. Сега хитът е IT и българските учебни заведения произвеждат колкото се може повече програмисти. Но къде ще е икономиката ни през 2030 г.", попита той. 

Гледайки статистиката Събев коментира, че 15-годишните момичета са се ориентирали по-добре от момчетата си връстници. 

По думите му на глава от населението у нас се подготвят толкова икономисти, колкото и в Швейцария. "Няма как да има място за всички", посочи той.  

Гледайте целия разговор във видеото