В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Българското село се обезличава като икономическа единица

Доц. Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания при БАН, В развитие, 13.11.2019

20:03 | 13 ноември 2019
Доц. Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българското село се обезличава като икономическа единица. Тенденцията не е нито европейска, нито световна – всички правителства се стремят да запазят селото, фермата. Това каза доц. Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания при БАН, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Боюклиев неуспехите да се подпомогне семейното земеделие у нас се дължат на липсата на стратегия и виждания как да се развиват селото и земеделието. Той отбеляза, че създаването на правилната земеделска политика изисква комплексни мерки, включително по отношение на националната сигурност, регионалната политика и пр.

„България трябва да направи преход към био икономика“.

Гостът коментира и Общата селскостопанска политика след 2020 г. По негови думи в нея няма да настъпят сериозни промени, по-скоро такива са необходими у нас.

„Фактът, че произвеждаме основно зърно и то за износ, е тревожен“, отбеляза експертът. Той поясни, че базата е добра, но все пак има необходимост от надграждане.

„Украйна се стреми към членство в Европейския съюз... Още преди век е доказано, че тя може да изхранва със зърно цяла Европа... Отмяната на настоящите мита ще понижи конкурентоспособността на България“.