В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

КАПБ: Тол системата няма да бъде готова за внедряване у нас до март 2020 г.

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България, В развитие, 12.11.2019

19:53 | 12 ноември 2019
Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През март 2020 г. няма да има готовност за внедряване на тол системата у нас. Това мнение изрази Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Димитров има необходимост от свиване на обхвата на системата и покриване единствено на магистралите и пътищата I клас, които са част от международни коридори. „Такъв е и европейският пример“, отбеляза той.

„Всички държави в Европа започват да въвеждат тол системата с доста по-малък обхват. 6 хил. км, които за момента е предвидено да се обхванат у нас, са около 20% от републиканската пътна мрежа“.

Гостът посочи, че системата би трябвало да бъде въведена за всички превозни средства, като е нормално това да се случи поетапно.

„Съседните на България страни, с изключение на Унгария, имат тол система, но тя е валидна за всички – и леки, и тежкотоварни автомобили“.

"Коментираните за момента тарифи са между 12 и 24 ст., но все още няма нищо окончателно", отбеляза експертът. Той поясни, че диапазонът е толкова голям заради екологичните норми на различните превозни средства. 

Димитров коментира и предложението на транспортното министерство за въвеждането на забрана за придобиване на камиони и автобуси от физически лица. Според него то е абсолютно дискриминационно.

„Ясно е, че се търси ограничаване на сивия сектор, но това не е мярката“, посочи още той.

Вижте целия разговор във видео материала.