В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Забавянето в западните държави дава възможности на развиващите се страни

Ивайло Димитров, икономист, анализатор, В развитие, 18.10.2019

19:38 | 18 октомври 2019
Обновен: 10:19 | 31 май 2020

Икономиките на развитите държави в Европа забавят своя растеж. Тези държави са принудени да търсят възможности в развиващите се такива, една от които е България. Това каза Ивайло Димитров, икономист, анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Димитров големите възможности на България са по отношение на производствените мощности.

По негови думи инвестициите до този момент на големи германски компании у нас показват, че те могат да разчитат на квалифицирана работна ръка, българските екипи са отдадени на идеята да произвеждат качествена продукция.

Сред нещата, върху които има необходимост от повече работа у нас, гостът отбеляза забързването на темповете на развитие на инфраструктурата и дуалното обучение.

„България трябва да привлече компаниите, които не могат да си осигурят растежа на база производство в развитите икономики поради високата цена и липсата на кадри“.

Икономистът коментира възможността България да се възползва от отлагането на решението на Volkswagen за създаване на завод в Турция заради политическата нестабилност там.

България винаги е била най-добрият избор за германския концерн. У нас има фиксиран курс на лева към еврото - което не е валидно нито за Турция, нито за Румъния, има най-ниската данъчна ставка, има и адекватна работна ръка“.

„Единствено трябва да доразвием инфраструктурата, което важи и за Румъния“, изтъкна Димитров.