В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите очакват понижения на лихвите въпреки протокола на Фед

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 22.08.2019

14:29 | 22 август 2019
Обновен: 14:30 | 22 август 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От протокола на Федералния резерв стана ясно, че понижаването на лихвите през юли е било застраховка за растежа и инфлацията. По този начин се взимат предпазни мерки по отношение на бъдещи рискове, свързани с търговската война между САЩ и Китай. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В същото време много ясно беше посочено, че предприетият ход през юли не трябва да се разглежда като част от по-продължителен цикъл на понижение на лихвите. Това разочарова пазарите".

Интересно е, че пазарните очаквания са за три понижения на лихвите до края на годината. Пазарите смятат, че трябва да има стимули заради състоянието на американската и глобалната икономика, заяви тя.

"Американският президент Доналд Тръмп заяви, че се обмисля намаляване на данъците".

Очаква се по-късно днес да излезе протоколът от последното заседание на ЕЦБ. Тази сутрин Европа се събуди с поредна доза лоши новини за икономиката на Германия, коментира Иванова.

"Индексът, който измерва активността в индустриалния сектор, достигна най-ниското си ниво от 6 години насам. Заетостта също се е свила в индустриалния сектор. Това е пореден сигнал, че най-вероятно германската икономика ще отбележи спад през третото тримесечие".

Във видеото може да видите целия разговор.