В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да се възползва от прехода към нисковъглеродна икономика

Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, В развитие, 17.06.2019

20:10 | 17 юни 2019
Обновен: 20:39 | 17 юни 2019
Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в новата нисковъглеродна индустрия нарастват значително. Целият този бизнес обаче в момента е окупиран от Китай, защото той повярва в неговото развитие. България също е в изключително добра позиция да реагира на подобни инвестиционни възможности. Това каза Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Фирмите вече не просто трябва да правят финансови жертви, за да са в тон и крачка с нисковъглеродното развитие, а трябва да се възползват, защото иначе ще бъдат изтласкани от пазара“.

Попов посочи, че темата за климатичните промени отдавна е застъпена във финансовия свят, особено по отношение на дългосрочните инвестиции и пенсионните фондове.

Важно е да отбележим, че когато става въпрос за климатични промени, говорим за управление на риск... Всичко е свързано с рискове, които се изчисляват с дадени проценти“.

Държавата трябва да мисли за това какви са тенденциите (включително технологичните), какви са климатичните рискове, както и вторичните такива, добави той.

Промяната на климата е възприета глобално като основен риск. Тя обаче доведе до конструирането на нов пазар – този на въглеродните квоти, като се създаде една т.нар. глобална нова валута, която също трябва да бъде калкулирана при взимането на инвестиционни решения“.