В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Германският износ бележи неочаквано възстановяване

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, В развитие, 10.05.2019

14:57 | 10 май 2019
Обновен: 10:21 | 4 юни 2020
Снимка: Pixabay

Европейските акции се търгуват в повишение след разнопосочен борсов ден в Азия, след като Китай каза, че ще отвърне реципрочно на увеличението на митата от САЩ, което влезе в сила, стартира борсовия си анализ Сандра Килхоф.

„Stoxx 600 е нагоре с 0,8%, FTSE – с 0,5%, Dax – се покачва с 1% и CAC40 – нагоре с 0,7%. Това идва след като Shanghai comp и Shenzen затвориха нагоре с над 3%, а източници казаха пред Bloomberg, че китайките държавни фондове са се намесили за да стимулират акциите. Фючърсите по американските акции сочат към отваряне в понижение“.

При акциите тези на италианския производител на обувки Tods са в понижение с 1% в Милано, след като компанията съобщи финансови резултати, разочароващи дори най-ниските очаквания, продължава Килхоф.

„Jefferies казва, че целта за печалбата за 2019 вече изглежда трудно постижима и очакват преразглеждане надолу на прогнозите. Консултантската фирма цитира незадоволителното представяне на бранда на Tods като основната причина“.

Междувременно акциите на IAG са нагоре с над 3% в Лондон, след като собственикът на British Airways съобщи макар и ниска печалба, предаде анализаторката.

„Приходите за първото тримесечие са паднали с 60%, при война за по-ниски цени в Европа, която е повлияла на маржовете. Главният изпълнителен директор на IAG Уили Уолш очаква печалбата за цялата година да е без промяна спрямо миналата“.

При валутите доларът е без промяна днес, както и британският паунд – около равнището от 1.30 долара. Междувременно еврото е нагоре до около 1,12 долара, след като стана ясно че германският износ неочаквано бележи възстановяване през март, завършвайки добре изненадващо стабилно тримесечие за най-голямата икономика в Европа. Износът се е повишил с 1,5% от февруари, а вносът - с 0,4%, като знак за сила на вътрешната икономика, каза Килхоф.

„При фиксираната доходност тази по 10 годишните американски облигации се покачва с 2 пункта, до 2,45%, тази при германските облигации се увеличава с 1 пункт и достига -0,4% доходността по британските облигации се увеличи до 1.13%“.