В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Новата вълна антиевропейци в политиката може да промени изцяло облика на Европа

Георги Киряков, международен анализатор, В развитие, 24.04.2019

20:06 | 24 април 2019
Обновен: 20:06 | 24 април 2019
Георги Киряков, международен анализатор, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Киряков, международен анализатор, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новата вълна антиевропейци на политическата сцена, които успяват да добият влияние в собствените си страни, може да промени изцяло облика на Европа. Това каза Георги Киряков, международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Киряков отбеляза, че основен проблем на европейските избори през май пред традиционно силните и представени досега партии в Европейския парламент (ЕП) е провалът им в решаването на важни общоевропейски проблеми, най-вече по отношение на миграционната политика.

Появиха се нови личности, които на вълната на антимигрантските настроения успяха да добият тежест в рамките на собствените си страни, а сега вероятно ще добият тежест и на европейско ниво“.

Това ще промени коренно ситуацията в процеса на взимане на важни политически решения за Европа, както и основата на ценностната ѝ система, добави той.

„Европа няма да бъде същата, ако в ЕП има достатъчно силно влияние на партии, които не искат либерализацията на отношенията между отделните държави, културното многообразие и пр... Те обявяват нов проект за Европа, който обаче е връщане назад от идеята за обединение, за това континентът да изглежда като една държава“.

Киряков коментира и причините за нарастващото недоверие между отделните страни членки на Европейския съюз (ЕС), като посочи за основна сред тях пакета „Мобилност“ на френския президент Еманюел Макрон.

Чрез пакета „Мобилност“ ясно беше показано, че големите европейски държави от ядрото на ЕС лобират за собствения си интерес, въпреки че това е прикрито под маската на исканията за социална защита“.

Друга причина за разединението на страните в блока е проектът „Северен поток“ 2 и отношенията с Русия, добави той.

Не може проектът „Южен поток“ да не се осъществи заради дадени причини, но „Северен поток“ 2 да може. Ситуацията като цяло е една и съща – става въпрос за отношенията на дадена европейска държава с Русия. Това също подкопава доверието между страните членки“.

Вижте повече във видео материала.