В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ескалация на търговската война между САЩ и Китай би имала стряскащи последствия

Кристофор Павлов, главен икономист за България на UniCredit Bulbank, „В развитие“, 23.04.2019 г.

18:46 | 23 април 2019
Кристофор Павлов, главен икономист за България на UniCredit Bulbank, „В развитие“, 23.04.2019 г.
Кристофор Павлов, главен икономист за България на UniCredit Bulbank, „В развитие“, 23.04.2019 г.

Ръстът в глобалната икономика би претърпял забавяне с около 1%, ако търговската война между САЩ и Китай ескалира в следващите месеци. Това е мнението на Кристофор Павлов, главен икономист за България на UniCredit Bulbank, в анализа си за световната икономика в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Икономическата политика на Тръмп се свежда до три неща – стимули, дерегулация и протекционизъм“.

Щатите се явяват един от основните катализатори на световните пазари и решенията на президента на страната оказват огромно влияние навсякъде, смята анализатора.

„Частното потребление в Китай е едва 40% от БВП, докато в България процентът е над 60. За да има по-голям принос на домакинските разходи, трябва да накарате домакинствата да спестяват по-малко и да харчат повече. Разликата е в това, че Китай не е социална държава за разлика от по-голямата част от Европа“.

По отношение на променената политика в Китай за икономическо развитие в страна, предизвикателствата са доста, защото досегашната система е възпитала населението да пести парите си, вместо да ги влага в икономика. Това създава трудности, когато тепърва се очаква от гражданите да се активизират в харчовете си, след като на карта са заложени старините им, казва още Павлов.

„Растежът на европейската икономика среща все по-малко трудности. Правителствата в Европа дори заложиха по-големи разходи за следващата година“.

ЕС на свой ред изглежда овладява своите икономически проблеми на този етап, въпреки дефектите от Брекзит и влошеното икономическо състояние на Италия, завършва икономистът.

Целия разговор можете да чуете във видеото.