В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Финансовата грамотност дава свобода на избора

В развитие, 25.02.2016

18:06 | 25 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Гергана Грънчарова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гергана Грънчарова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовата грамотност не е просто ключово умение в XXI век, тя дава свобода на избора. За България сериозен проблем е фактът, че над 53% от хората в трудоспособна възраст и над 80% от младежите признават, че нямат никакви компетенции във финансовата област. Това коментира Гергана Грънчарова, създател на стартъп компанията LeadersPlay, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Основната мисия на LeadersPlay е да промени методите на образование в България и да го направи по-интересно за учениците. Организацията прави курсове по предприемачество, финансова грамотност и личностни умения и официално започва дейността си миналата година. Грънчарова обясни, че на учениците се правят личностни тестове и всеки курс е под формата на игри, целящи да насърчат комуникационните им умения и работата в екип.

В началото изследваме проблемите в българското образование, за да можем да дадем адекватен отговор на това какви са нуждите на децата и родителите им, както и на бизнеса.

Грънчарова коментира и как се е реализирал проектът и какви са предизвикателствата пред стартиращите компании днес. Тя разказа за инициативата Финанси 404, която е некомерсиална и се бори за повишаване на финансовата грамотност чрез намирането на преподаватели, които да изнасят лекции по темата в училищата.

Вижте повече във видеото: