В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Не се очаква ЕС да замрази преговорите с Турция преди изборите през май

Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, В развитие, 14.03.2019

14:38 | 14 март 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Разрив в отношенията между Брюксел и Анкара и замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС) са малко вероятни поне до изборите за Европейски парламент (ЕП) през май. Това каза Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Карагьозов коментира призива на ЕП за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към блока заради проблемите с демокрацията в страната.

Решението все пак няма задължителен характер, тъй като прекратяването на преговорите е в компетенциите на Европейската комисия или на държавите членки. То обаче отразява много широк консенсус сред евродепутатите – в листа на подкрепилите го има членове от всички парламентарни групи“.

След европейските избори има потенциал броят на евродепутатите, подкрепящи спирането на преговорите с Анкара, да нарасне, отбеляза още Карагьозов.

„Нямаме основание да очакваме, че представителите на партиите, които подкрепят замразяването на преговорите за присъединяване на Турция, ще намали след изборите през май, напротив – вероятно е да се увеличи“.

Гостът коментира и възможността ЕС да осъвремени митническия съюз с Турция.

„За това си действие Брюксел все пак иска повече демокрация от Анкара, разбира се, не толкова открито. Съществува обаче една голяма въпросителна, защото сумите, които ЕС и Турция ще спечелят от осъвременяването, не са толкова големи“.

Вижте целия разговор във видео материала.